Μετατρέπουν ξανά τις δημόσιες δομές υγείας σε πεδίο «εργασιακής γαλέρας» και σκληρής εκμετάλλευσης
Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ρεθύμνου, και της Δώρας Αυγέρη, αναπληρώτριας τομεάρχη υγείας και βουλευτερια Α’ Θεσσαλονίκης, με θέμα ” Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης για «λιγότερο Κράτος» και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων επαναφέρει τους εργολάβους στο ΕΣΥ”.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι τα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία στην υγεία αποδεδειγμένα κοστίζουν πολύ παραπάνω στο κράτος και μετατρέπουν ξανά τις δημόσιες δομές υγείας σε πεδίο «εργασιακής γαλέρας» και σκληρής εκμετάλλευσης, και ερωτούν τον κ. Υπουργό:
- Προτίθεται να προχωρήσει σε ανανέωση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) έτσι ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος που υπηρετεί σήμερα στους τομείς της καθαριότητας-φύλαξης-σίτισης στο ΕΣΥ ;
- Προτίθεται να επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας που καλύπτονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου , με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων για όλο το διάστημα της πανδημίας;
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης για «λιγότερο Κράτος» και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων επαναφέρει τους εργολάβους στο ΕΣΥ»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει μόνο εγκληματική πολιτική ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία στη διάρκεια της πανδημίας. Εξίσου εγκληματική είναι η ευθύνη της για την απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης και τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΕΣΥ . Το αποκορύφωμα της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής, είναι η χωρίς προσχήματα υλοποίηση του σχεδίου της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, προωθώντας ιδιωτικές επενδύσεις στις δημόσιες δομές (ΣΔΙΤ), ανατρέποντας το νομικό καθεστώς νοσοκομείων του ΕΣΥ (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και, εσχάτως, επαναφέροντας τους εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία. Οδηγώντας ταυτόχρονα σε απόλυση περίπου πάνω από 6.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που εργάζονται εδώ και χρόνια στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης και έχουν συνεισφέρει με αυταπάρνηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η επάνοδος του ΕΣΥ στο καθεστώς των ιδιωτικών συνεργείων, δεν αιτιολογείται με κανένα τρόπο. Κοστίζει πολύ παραπάνω στο Κράτος και μετατρέπει ξανά τις δημόσιες δομές υγείας σε πεδίο «εργασιακής γαλέρας» και σκληρής εκμετάλλευσης. Είναι μια αμιγώς πολιτική απόφαση που υπηρετεί απροσχημάτιστα τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά » στην Υγεία, αλλά, κυρίως, εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχασαν την προνομιακή τους πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει, με το ν.4506/2017, την «απεξάρτηση» των δημόσιων δομών υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία και τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών με εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα κριτήρια υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και με ατομικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας. Αυτή ήταν μια σημαντική παρέμβαση απο-ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που διασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής στο προσωπικό που απασχολείται στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη ρύθμιση υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον , αφού οι συμβάσεις ΣΟΧ – σε σύγκριση με τις εργολαβικές συμβάσεις- έχουν μειωμένο δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την ποιότητα της συνολικής υγειονομικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα χώρων υψηλής μολυσματικότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντίθετα, επαναφέρει το χρεοκοπημένο μοντέλο των εργολαβικών συνεργείων, αδιαφορώντας για την τύχη χιλιάδων συμβασιούχων που θα απολυθούν και για τη βλαπτική μεταβολή στις συνθήκες εργασίας και αμοιβής όσων καταφέρουν να βρουν δουλειά στους εργολάβους.
Χωρίς λοιπόν να υπάρχει κανένας υγειονομικός, διοικητικός ή δημοσιονομικός λόγος , η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν πάρει την πολιτική απόφαση να ακυρώσουν το μοντέλο των ΣΟΧ και να επαναφέρουν τα εργολαβικά συνεργεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η επιλογή αυτή είναι συνδυασμός νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων . Αντί δηλαδή η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την έμπρακτη συνεισφορά του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, να παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί, με αυξημένη μοριοδότηση του υπηρετούντος προσωπικού για το διάστημα της πανδημίας, προχωρεί αταλάντευτα στην επαναφορά ενός συστήματος εργασιακής εκμετάλλευσης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποδηλώνει με σαφήνεια ότι δεν σέβεται ούτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ούτε το Κράτος Δικαίου.
Επειδή, είναι κοινωνικά απαράδεκτη και προκλητική η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και να επανέλθουν συνθήκες “εργασιακού μεσαίωνα” στο ΕΣΥ
Επειδή είναι καθολική η αντίδραση των εκπροσώπων των υγειονομικών σ’ αυτή την εξέλιξη αλλά και η απαίτηση της ανανέωσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου .
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να προχωρήσει σε ανανέωση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) έτσι ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος που υπηρετεί σήμερα στους τομείς της καθαριότητας-φύλαξης-σίτισης στο ΕΣΥ;
- Προτίθεται να επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας που καλύπτονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων για όλο το διάστημα της πανδημίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Γεροβασίλη Όλγα
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος